Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Koučing  |  Vrste koučinga

Vrste koučinga

Kakve sve vrste koučinga postoje i u čemu je razlika?

Postoji više različitih kategorizacija i podela na vrste koučinga. U osnovi svih vrsta i kategorija koučinga ista je suština. Važan je klijent i njegove želje, ciljevi i potrebe.

opt

Profesionalni koučevi, akreditovani od strane ICF-a najčešće završavaju koučing opšteg smera, a kasnije, tokom rada i dodatne edukacije, opredeljuju se za određene vrstu koučinga ili još detaljnije za određene jasno definisane niše. Što je razvijenije tržište, to je jasnija segmentacija i raznovrsnije su niše. Executive koučing primer je vrste ili kategorije, a koučing žena na najvišim pozicijama bio bi primer specifične niše. Jasnija definicija vrste koučinga koju određeni kouč nudi pomaže potencijalnim klijentima da se lakše odluče ko je prava osoba za njih.

Osim samog osnovnog koučing obrazovanja, prilikom opredeljivanja, kouč uzima u obzir više faktora: prethodno radno iskustvo, ekspertizu u određenoj oblasti, dodatna znanja i iskustva, sposobnosti, veštine i talente. Sve navedeno daje koučevima kredibilitet za bavljenje određenom vrstom koučinga, a klijentima veći izvor informacija prilikom odabira kouča. Odnos klijenta i kouča bazira se na poverenju i kredibilitet kouča je važan.

Vrste koučinga, kao što smo pomenuli, mogu biti brojne. Ovde su prikazane samo neke koje pružamo našim klijentima.

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: