Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  lovesensa.rs  |  Veliko spremanje

lovesensa.rs

Veliko spremanje

29. 10. 2012. 12:10

I sad je već zvanično. Jesen je stvarno došla, ali stvarno. Sunce polako prepušta poziciju kiši, oblacima i sumaglici. Oseća se miris zime u vazduhu. Lišće žuti i rumeni i sve ga je više po ulicama.

I uvek nekako u ovo doba, prosto osećam da je krajnje vreme da "obrnem sezone" i pregledam šta sve postoji u mom ormaru, a da ja možda nisam ni svesna. Kucnuo je čas, nema više odlaganja.

Sređivanje ormara nije uopšte jednostavan posao. Zahteva da se skoncentrišete i dobro pogledate šta se tu nalazi. Najbolje kao "posmatrač sa strane" koji ne uključuje jake emocije prema stvarima u ormaru.

Zahteva da donesete odluku da ćete, ukoliko utvrdite da nekim stvarima tu nije mesto, savesno obaviti posao do kraja i odstraniti ih.

Preuzela sam odgovornost, zauzela ulogu "nezavisnog posmatrača" i pristupila razvrstavanju. Pronašla sam sledeće kategorije:

  • Posebna kategorija su stvari koje su mi toliko dragocene, važne i korisne da ih uopšte ne menjam po sezonama. U mom ormaru ostaju stalno i imaju posebno mesto. To su moje najveće vrednosti, one mi mnogo znače i koriste. One
    podržavaju sve moje vrline i prednosti. Staviću ih na ključno mesto da mi stalno budu na oku i pri ruci. Da slučajno ne zaboravim koliko su mi važne i potrebne.
  • Druga kategorija su stvari koje su lepe i korisne i odgovaraju mi. Slažu se sa mojim karakterom, volim ih, lako i lepo ih koristim, prijatno se osećam sa njima. Poslagaću ih tako da budu blizu i da mogu često i kreativno da ih primenim.
  • Treća kategorija su stvari kupljene kao sezonske sa idejom da "igraju samo jedno leto" i njih se lako i rado odričem i odvajam na gomilu "bilo je lepo dok je trajalo", a sad idite dalje. Bez problema.
  • E sad, ova četvrta kategorija zahteva posebnu pažnju. Ovo su stvari koje su nekako nesvesno i bez pravog razloga pronašle svoje mesto u mom ormaru. I tu opstaju. Recimo da su to stvari koje mi baš i ne odgovaraju, o toga da sam ih
    odavno prerasla (u bilo kom smislu)  ili dobila na poklon ( od ljudi koji me baš i ne poznaju) ili kupila na rasprodaji (kao, poslužiće, svi tako rade pa što ne bih i ja, isplati se) a u stvari mi se uopšte ne sviđaju. U mom ormaru ih zadržava neki osećaj obaveze i odgovornosti kao "šta će reći drugi", "nema smisla", "možda će mi biti potrebne jednog dana". Možda ih je ovoliko zadržala i moja lenjost i nespremnost da se suočim sa njima. U stvari ja ih ne volim, ne koriste mi, samo prave gužvu i lažni osećaj ispunjenosti ormara. Ako hoću da baš budem iskrena, te stvari me ometaju da sagledam mogućnosti.

S obzirom na to da sam preuzela odgovornost da ću srediti ormar, moj stav je jasan i neopoziv - kategorijo četiri, izbačena si iz ormara!

Aaah... Već se bolje osećam. Koliko je sada moj ormar pregledniji, lak za korišćenje, dostupan. Moj ormar je postao nekako rasterećen i inspirativan, a ja kreativnije pristupam kombinacijama.

Sada kad sam sve ovako lepo raščistila i poslagala, jasno je kao dan da mi neke stvari jednostavno nedostaju. Odlučila sam da ih što pre nabavim. To su stvari koje će mi omogućiti da sve što već imam, i što mi savršeno odgovara i znači, povežem u celinu. Otvorila mi se potpuno nova perspektiva i mogućnosti da kreiram neograničeni broj novih, inspirativnih kombinacija.

Ako vas je priča pokrenula da sredite svoj ormar, odlično. Glavna ideja priče bila je da vas pokrene da - sredite svoj život!

Zamislite sada da je vaš život, jedan "ormar". U tom ormaru se nalazi i ono šta nam je važno i jako volimo, i ono što nam nije važno i ne volimo ali iz nekog razloga tu opstaje i pravi gužvu.

Koliko vremena posvećujete osobama, aktivnostima i stvarima koje zaista volite, koje vas inspirišu i pokreću? Koliko često uopšte razmišljate šta vam je zaista važno i vredno i da zaslužuje posebno mesto u vašem životu?

Koliki deo vašeg života vam odlazi na osobe, aktivnosti i stvari koje ne volite, koje vas ne inspirišu i samo vam troše vreme?

Kako bi bilo da malo rasčistite "ormar" i odlučno izbacite sve ono što vam zaista ne treba i ne koristi. Bez suvišnih emocija. Za početak "komad po komad" ako vam je teško sve od jednom.

Šta mislite kako će izgledati vaš raščišćeni život, i koliko će se prostora osloboditi za nove ljude, događaje i stvari koje vas inspirišu, pokreću napred i ispunjavaju?

A sad predlažem da ponovo pročitate tekst, imajući u vidu da je vaš "ormar" u stvari - vaš život! Ne zaboravite, vi imate sve sposobnosti koje su vam potrebe da sredite i vaš ormar i vaš život!

ekst je objavljen na lovesensa.rs

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: