Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  lovesensa.rs  |  Važnost malih odluka

lovesensa.rs

Važnost malih odluka

09. 09. 2013. 09:36

Svaki dan pravimo izbore i donosimo odluke. Da nešto uradimo, ili da nešto ne uradimo. Nekada je reč o sasvim malim, naočigled nebitnim stvarima. O stvarima koje je lako uraditi, još lakše ne uraditi. Ako danas izaberem da umesto jutarnje rekreacije provedem još pola sata u izležavanju, neće se ništa dramatično desiti.

Pošto sam se izležavala neki minut duže, nemam vremena za doručak i uzimam samo kafu, pa šta, neće se ništa dramatično desiti. Kasnim koji minut na posao, kao da je to ne znam šta. I danas ću da odložim započinjanje ovog projekta, i onako još uvek nije rok. Na poslu nemam vremena da razmišljam o hrani, poješću bilo šta. Kao da će nešto dramatično da se desi. Kad je pre pao mrak, umorna sam i biram da gledam u pokretne slike, mislim stvarno ništa dramatično neće da se desi ako večeras ne pročitam baš ništa. I dok gledam TV, baš mi prija da grickam sve što mi dođe pod ruku, pa to je samo malo čipsa, neki keksić, čokoladica, gutljaj koka kole, pa opet keksić. Nekako mi kompenzuje umor, održava me budnom i baš mi prija. Kao da će nešto dramatično da se desi. Opet se budim umorna, stvarno ne mogu da idem na sport, bolje još malo da odmorim ... i tako u krug.

Kada bi svaka od navedenih aktivnosti imala momentalne pozitivne ili negativne efekte, mi bi pažljivije birali i odlučivali. Ovako, svakodnevne male odluke i izbori ne deluju nam baš mnogo bitni. I tako je lako upasti u zamku ponovljenih odluka i izbora i kreiranja (loših) navika. Posle par meseci pravljenja ovakvih izbora, iznenadimo se što smo dobili nekoliko kilograma, što smo bezvoljni i neraspoloženi, što zaostajemo u svakom pogledu. Imajte na umu da svaki vaš izbor i odluka, koliko god mali bili, imaju kumulativni efekat. Pravilo kumulativnog efekta važi za sve. Za svaki izbor i odluku u bilo kojoj sferi našeg života.

Kakve izbore i odluke možete napraviti već danas, a da znate da će vam kroz određeno vreme doneti pozitivne efekte?

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: