Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  lakodoposla.com  |  Održite entuzijazam

lakodoposla.com

Održite entuzijazam

12. 09. 2013. 18:36

Kako se onda desi da posle određenog vremena, entuzijazam splasne i umesto zadovoljstva radnim mestom, kreće nezadovoljstvo, neraspoloženje, gubitak elana i entuzijazma?

Jedan od ključnih razloga  može biti da se nalazimo na pogrešnom radnom mestu, radimo nešto što nas uopšte ne interesuje, ispunjava, inspiriše.  Čak i da vam zvuči u najmanju ruku neobično da vam savetujem da birate radno mesto u situaciji kada nema dovoljno  radnih mesta, obratite pažnju, u pitanju je veoma važna stvar.
Zaposlenje na pogrešnom radnom mestu koje uopšte ne podržava vaše sposobnosti, sklonosti, afinitete i interesovanja, dugoročno može biti izvor nezadovoljstva, pa čak i zdravstvenih problema. Ovom temom ćemo se posebno baviti.

Sada predlažem da se vratimo  u situaciju kada ste dobili posao koji ste želeli, koji odgovara vašim sklonostima i interesovanjima i gde u naizgled idealnim okolnostima, vaš entuzijazam splašnjava.

Možda vam odbijaju predloge i ideje, možda vas uvlače u uobičajene kompanijske rutine kao što su „hodnik informacije“, „tabori“; možda imate nezainteresovanog rukovodioca  ili kolege ili u kompaniji vlada kultura „ zašto ne može“ i „ko je kriv“.

Pravi izazov! Kako održati entuzijazam u ovakvim sredinama ( ili možda u vašoj imate sve ovo na jednom mestu)?

  • Napravite spisak od bar 20 razloga zašto  ste zadovoljni svojim poslom
  • Zamislite kakav bi razvojni put želeli  da ostvarite u datoj kompaniji, odnosno u datoj oblasti kojom se bavite (npr. ako se bavite marketingom  do koje pozicije želite da stignete ili do koje idealne kompanije želite da stignete)
  • Definišite listu stvari koje bi mogli da naučite ili usavršite na sadašnjem radnom mestu i kako bi to kasnije moglo da vam koristi za dalji napredak
  • Definišite koja znanja vam nedostaju da bi ste dostigli svoje želje i ciljeve  u budućnosti
  • Budite kreativni, kojim god poslom da se bavite vi možete biti kreativni; čak i ako vaše ideje trenutno nemaju prolaz, nastavite sa kreativnim razmišljanjem i razvojem ideja;
  • Mislite izvan uobičajenih i datih okvira;

Još jedna stvar je važna. Ne možemo uticati na druge, možemo samo na sebe. Posvetite se svom ličnom razvoju i napretku. Budite posvećeni jer sve što  naučite i usavršite ostaje vam kao lični kapital.

Kako bi bilo da svakog dana na radnom mestu budete najbolja verzija sebe?
Tačni, uredni, doterani, nasmejani, ljubazni, posvećeni, profesionalni.

Odvojite malo vremena i odgovorite  na sledeće pitanje:
Kako želim da me drugi ljudi vide i da se ponašaju prema meni?

Onda to primenite u praksi i ponašajte se tako prema drugim ljudima sa kojima dolazite u kontakt, čak i kada se oni ne ponašaju tako. Uradite i više nego što se od vas očekuje. Ostavite dobar trag!

Takvo ponašanje neće ostati nezapaženo. Možda baš  neki slučajni kontakt i dobar utisak koji ste ostavili bude  presudan za vaše napredovanje. U vašoj kompaniji ili nekoj drugoj, zašto da ne?

Tekst objavljen na sajtu lako do posla/lako do znanja

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: