Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  Biznis Magazin  |  Važno je ko ste, ne samo šta ste

Biznis Magazin

Važno je ko ste, ne samo šta ste

08. 05. 2015. 22:56

Kada možete da povežete ono što radite sa onim ko ste i kakvu svrhu ispunjavate, vi inspirišete sebe, a tako inspirisani, pokrećete i inspirišete i druge.

 Često nas pitaju šta smo, retko nas pitaju ko smo. “Čime se bavite, šta radite?“ – pitanje je koje najčešće čujemo i na koje odgovaramo objašnjavajući naziv svog radnog mesta, poziciju, kompaniju. Često je profesionalna uloga jedna od naših ključnih uloga. Posebno je važno kada ono što radimo odslikava našu svrhu. Kada nas pokreće i daje nam smisao.

Odgovor na pitanje šta smo omogućava nam da se sa drugim ljudima identifikujemo i povežemo na nivou okruženja i ponašanja. Razmenjujemo informacije ko gde radi, šta i koliko je napredovao u karijeri, povezujemo se na nivou struke, firmi, stručnih znanja, konkretnih poslova. Na tom osnovu nastaju strukovna druženja i udruženja – savez ekonomista, udruženje advokata, udruženje bankara. Čak i van poslovnog konteksta, kad se upoznajemo sa ljudima bilo gde, najčešće se postavljaju ova pitanja.

Ipak, odgovor na pitanje šta smo, čime se bavimo, ne definiše nas u potpunosti. Svi smo mi mnogo više od toga. Tek odgovor na pitanje ko smo otkriva mnogo više – šta nam je važno, šta volimo, u šta verujemo, čemu težimo, šta nam kao osobama donosi smisao. Odgovor na pitanje ko smo omogućava nam da sami sebe pokrenemo i inspirišemo i da se sa drugim ljudima povežemo na mnogo višim nivoima. Na nivoima vrednosti, uverenja, identiteta.

Ako pitate nekoga šta zaista voli, za osobu koja mu je važna, za aktivnost u kojoj uživa, primetićete zadovoljstvo kod osobe koju ste pitali, a ako se desi da i vi imate slična interesovanja, ako ste iskreno zainteresovani, uspostavićete odnos u trenutku.

Retko jedni druge pitamo ko smo. Posebno u poslovnom kontekstu. Možda bismo se čak i zbunili i ne bismo umeli da damo u trenutku odgovor na ovakvo pitanje. Možda bi neko smatrao da se prelazi granica profesionalnosti i da su to privatne stvari. A ipak način da se povežemo na mnogo višem (dubljem) nivou, upravo leži u odgovorima na ovo pitanje. I ne samo to. Tu se krije i lična inspiracija i motivacija jer kad ono ko smo utkamo u ono što radimo, stvara se osećaj svrhe i smisla koji nas pokreće. Istovremeno, snažno deluje i na druge.

Evo primera iz prakse.

Na jednom  značajnom skupu, prijatelj i ja ćaskamo. Ni on ni ja nismo iz te sredine, bavimo se potpuno drugim poslovima, a tu smo kao prijatelji supruge domaćina, vlasnika jedne velike firme. (Nije firma, ali ako kažem šta je, previše ću da otkrijem.) Ona je naša drugarica iz detinjstva.

Prilazi nam jedan mladić koji se potpuno uklapa u okruženje, gotovo liči na domaćina, inače šefa.

Vidi da se nekako razlikujemo. Posmatra nas ispitivački sa osmehom i obraća se mom prijatelju: „Dobro veče, nismo se ranije sreli. Ja sam... (vadi vizitkartu) a ko ste vi, mislim čime se bavite“?

Pogled mu već luta iznad naših glava, da mu ne promakne slučajno neko bitan i važan, bitniji od nas i jednog dana, možda, koristan. U dvorani je žamor na sve strane.

Moj prijatelj, sa toplinom u glasu, reče: „Ja pomažem deci da sanjaju divne snove.“

Nekako se u trenutku sve oko nas utišalo. Kao da sam mogla da čujem tišinu usred žamora.

Šta? Te reči kao magnet privukoše pogled i svu pažnju mladog gospodina na mog druga. Uopšte nije imao nameru da se zadržava, ali ne može da odoli, gricka ga KAKO?

„Kako pomažete deci da sanjaju divne snove? Kako to radite?“

Pa i on je do juče bio dete i ko zna kakve sada snove sanja. Hoće i on da sanja lepe snove.

„Pišem priče za decu koje im roditelji čitaju pred spavanje. Ja sam pisac za decu.“

Zavladala je nekako još veća tišina, jer grupica žena u našoj neposrednoj blizini prestala je međusobno da razgovara.

Koliko god da su bile u temi skupa (ultraozbiljno), žensko srce je čulo da on piše priče za decu, da deca sanjaju divne snove, da roditelji čitaju deci, znači on voli decu, on razume, on je pravi.

Moj drug stvarno voli decu, stvarno je pravi. Šta da vam kažem, povezali su se na nivou vrednosti, uverenja i identiteta, a ja, ja sam otišla kući i ostavila ga u odličnom društvu.

Kada možete da povežete ono što radite sa onim ko ste i kakvu svrhu ispunjavate, vi inspirišete sebe, a tako inspirisani, pokrećete i inspirišete i druge.

Razmislite koja je šira svrha onoga što radite? Čemu doprinosite? Kako više možete pokazati ko ste kroz ono što radite? Definišite svoju svrhu. Inspirisaćete sebe, inspirisaćete druge.

Kako bi sledeći put mogao da glasi vaš odgovor na pitanje: Šta radite? 

 

 Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: