Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  Biznis Magazin  |  Evo zašto su vam potrebni novi ram, skretnica i lupa

Biznis Magazin

Evo zašto su vam potrebni novi ram, skretnica i lupa

09. 03. 2016. 14:11

U pretprazničnim danima donesite odluku da ćete u 2016. vratiti neke bitne stvari u fokus! Mislim na stvari i osobe koje su vam zaista važne. Nije dovoljno samo da smo nečega svesni, treba da radimo na tome. Kao što se promenom rama na slici menja kompletan utisak o samoj slici, tako se promenom okvira odnosno konteksta u kome sagledavamo određenu situaciju, menja naše razumevanje situacije

Šta je to što povezuje ram za sliku, skretnicu i lupu? Na prvi pogled baš ništa, osim na primer skretničar koji je krenuo da urami sliku i slučajno kod sebe ima lupu.

Na drugi pogled i uz objašnjenje, veza postaje očigledna.

Reframe, redirect i refocus su posebne tehnike koje želim da vam predstavim, a navedeni predmeti u stvari su simboli koji nam služe da nešto lakše zapamtimo i razumemo. Evo o čemu se, zapravo, radi.

Svakoj slici potreban je ram. Kao što se promenom rama na slici menja kompletan utisak o samoj slici, tako se promenom okvira odnosno konteksta u kome sagledavamo određenu situaciju, menja naše razumevanje situacije. Reframing ili promena konteksta najčešće se koristi za promenu negativne perspektive koja nas blokira i onemogućava da sagledamo druge perspektive i mogućnosti.

Promena rama i konteksta može da se primeni na svaku situaciju tako što kažete: „I to je dobro zato što...” Izaberite neku situaciju koju sagledavate negativno i kao ćorsokak i promenite joj kontekst.

U kom kontekstu bi to što se desilo moglo da bude pozitivno?

Postoji li nešto što iz date situacije možete da izvučete kao pouku?

Cilj ove tehnike nije da za sva svoja ponašanja i situacije koje nam se dešavaju pronalazimo opravdanje i ne preduzimamo ništa. Upravo suprotno, cilj je da sagledamo nove mogućnosti i naučimo nešto novo.

Skretnica pomaže mašinovođi da skrene u željenom smeru. Redirect ili preusmeravanje, osim za tramvaje ili vozove, koristi se i za preusmeravanje komunikacije ili pažnje na nešto što je u tom trenutku značajno, a može da prođe nezapaženo. Često se dešava da se bavimo posledicama nekog problema, okolišamo kao kiša oko Kragujevca, a u stvari uopšte ne rešavamo uzrok. Alat koji koristimo za preusmeravanje u komunikaciji su pitanja. Koje će biti pravo pitanje, zavisi od situacije. Možda je najbolji vodič za ova pitanja naš osećaj da postoji nešto  što se „oseća u vazduhu“.

Osim što uvećava sitna slova, lupa može da fokusira sunčevu svetlost u jednu tačku i zapali vatru. Inače, fokus je nešto što se najlakše gubi, kao da je dugme. Na primer, na sastancima. Koliko puta vam se desilo da počnete jednom temom, a završite sastanak na desetoj. Lupa nam tu, nažalost, ne može pomoći, ali svesna promena i vraćanje fokusa može. Koristite analogiju lupe i kažite jednostavno: „Kolege, rasplinuli smo se i udaljili od teme, hajde da se fokusiramo i usmerimo pažnju na našu temu“. Povratite pažnju, ujedinite energiju i znanja, fokusirajte se.

(Sa)znanja bez primene kao i predmeti koji se ne upotrebljavaju ničemu ne koriste.

Zato evo izazova kako da momentalno primenite ove tehnike.

Upotrebite godinu koja samo što nije postala bivša i

-         Reframe – Promenite joj okvir i sagledajte ključna dešavanja u novom kontekstu. Podsetite se pozitivnih i istaknite ih još više. Podsetite se i onih na izgled isključivo negativnih i sagledajte šta možete da naučite i iskoristite za budućnost.

-         Redirect – Preusmerite pažnju ovaj put na sebe. Zapitajte se koliko ste se u 2015. bavili sobom i stvarima koje su zaista važne za vas lično? Ovo je pravi trenutak da se podsetite šta vam je stvarno važno u životu osim karijere i posla. Koju biste sebi ocenu dali, na primer, u oblasti održavanja fizičkog zdravlja, socijalnih odnosa, emotivnog statusa, duhovnog i mentalnog razvoja? Kada biste mogli da promenite samo jednu stvar i postignete veći osećaj balansa, šta bi to bilo?

-         Refocus – U pretprazničnim danima donesite odluku da ćete u 2016. vratiti neke bitne stvari u fokus! Mislim na stvari i osobe koje su vam zaista važne iz prethodnog pasusa. Nije dovoljno samo da smo nečega svesni, treba da radimo na tome.

Setite se lupa = fokus = vatra! Odaberite šta ćete to u 2016. raditi drugačije, a što će doprineti da napredujete, osećate se bolje i pokrenete tu vatru u sebi.

Srećna vam Nova vatrena godina!

 

 Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: