Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  Biznis Magazin  |  Da li se i vi penjete ovim merdevinama

Biznis Magazin

Da li se i vi penjete ovim merdevinama

09. 03. 2016. 14:05

Kada se sretnemo sa nekim i započnemo razgovor pojave se imaginarne merdevine. Prva stvar koja se desi za manje od sekunde jeste da se u našem mozgu pokrene bioreakcija, a da toga nismo ni svesni. Podsvesno, svaku osobu za manje od sekunde doživljavamo kao prijatelja (OK) ili neprijatelja (nije OK) poverljivi smo i otvoreni ili nepoverljivi i time pokrećemo određene bioreakcije i gazimo prvu prečku

„Kvalitet (korporativne) kulture zavisi od međuljudskih odnosa, a kvalitet međuljudskih odnosa zavisi od kvaliteta komunikacije. Naš napredak uslovljen je kvalitetom naše komunikacije“

Judith E. Glaser*

Hajde da se kladimo da se svakog dana penjete merdevinama.

Šta kažete, pristajete li? Znam da ne biste pristali jedino ako ste neko kome su merdevine sredstvo za rad ili baš danas perete visoke prozore i lustere. U svakoj drugoj situaciji, deluje vam realno da sigurno dobijate opkladu jer vi možda čak ni nemate merdevine.

E pa, izgubili biste opkladu jer ne radi se o tim merdevinama. U pitanju su izuzetno klizave i opasne merdevine preuranjenih zaključaka.

Kada se sretnemo sa nekim i započnemo razgovor pojave se imaginarne merdevine. Prva stvar koja se desi za manje od sekunde jeste da se u našem mozgu pokrene bioreakcija, a da toga nismo ni svesni. Podsvesno, svaku osobu za manje od sekunde doživljavamo kao prijatelja (OK) ili neprijatelja (nije OK) poverljivi smo i otvoreni ili nepoverljivi i time pokrećemo određene bioreakcije i gazimo prvu prečku. Bioreakcija pokreće emocije, i tu već skačemo na drugu prečku i spremamo se za sledeću jer smo pokrenuli misaoni proces. Misli, treća prečka, lansiraju nas na sledeću i hop, eto nas na prečki uverenja. Ova prečka je baš opasna, kao nagazna mina, jer čim je dodirnemo aktiviraju se stari fajlovi u našem umu. Prvo kreću stara iskustva, za njima pretpostavke, munjevito prosuđujemo i kao šlag na tortu kreiramo interpretaciju date situacije. Ni okrenuli se nismo, a već imamo svoj film odnosno preuranjeni zaključak.

U tom trenutku mi jednostavno znamo šta je ta osoba htela da kaže, kakve su joj namere, i naravno, znamo da smo u pravu jer mi, za razliku od te druge osobe, realno sagledavamo stvari. Kad jednom formiramo sud ili zaključak o datoj osobi i situaciji, spremni smo da se zauzmemo za svoje mišljenje i dokažemo da smo u pravu.

Zamislite na trenutak sebe na merdevinama. One su visoke i vi ste u ovom trenutku već negde gore u oblacima ili bolje reći u svom filmu. Toliko ste se brzo penjali da ste ušli u svoj film, a da niste ni primetili. Ako imate sreće da se i druga osoba isto tako dobro služi merdevinama preuranjenih zaključaka kao i vi, i ona je u svom filmu. Naravno, i druga osoba ima formirano mišljenje i tačno zna šta ste vi hteli da kažete i o čemu mislite i spremna je da vam to i dokaže verujući da je u pravu.

I šta se onda dešava? Potencijalni konflikt, borba oko toga ko je u pravu.

Zašto? Zato što konflikt i nastaje iz naših ličnih filmova, iz različitog sagledavanja i interpretacije realnosti.

Jedan od razloga zašto su konflikti tako opasni jeste što ste na merdevinama i možete lako da tresnete i ugruvate se. Iako je ova borba na merdevinama samo metafora, realnost je slična. Iz konflikata izlazimo često ugruvani i povređeni.

Čak i kada pobedimo, mi smo generalno izgubili.

Izgubili smo mogućnost da zaista čujemo i razumemo perspektivu i razmišljanje druge strane, izgubili smo mogućnost da proširimo svoje vidike i zajedno kreiramo i gledamo neki mnogo bolji zajednički film.

Ako ste baš vezani za svoje merdevine i dokazivanje po svaku cenu da ste vi u pravu, sigurna sam da ćete pre ili kasnije ostati usamljeni u svom filmu.

Ako želite da gradite odnose poverenja, da sarađujete i povezujete se sa drugim ljudima, siđite, molim vas, sa tih merdevina i pružite ruku drugoj strani da bezbedno siđe.

Način da to uradite jeste da sledeći put pre nego što opet jurnete na njih, zastanete i otvorite uši i oči, srce i dušu i bez osuđivanja, sa puno pažnje i uvažavanja, sa željom da zaista razumete, saslušate drugu osobu i njeno mišljenje. Potom iznesite na isti takav način svoje mišljenje i pustite da vas kreacija nosi. Imaćete sve šanse da ovaj put, zajedničkim snagama, stvorite neki mnogo bolji film.

 

*Ovaj tekst inspirisan je radom i delom Judith E. Glaser i knjigom Conversational Intelligence

 

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: