Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  Biznis Magazin  |  Veština sređivanja koja će vam promeniti život

Biznis Magazin

Veština sređivanja koja će vam promeniti život

09. 03. 2016. 13:59

Ključno pravilo krije se u odbacivanju svega što je suvišno i što nam ne donosi radost i zadržavanju samo onoga što nam donosi zadovoljstvo i što nam znači. Kada odlučimo da na takav način sredimo prostor, napustiće nas sve one stvari koje ne koristimo ali čuvamo zato što će nam možda jednog dana zatrebati

 

Pročitala sam nedavno veoma inspirativnu knjigu japanske autorke Marije Kondo koja se zove Veština sređivanja koja će vam promeniti život. Knjiga je postigla veliki uspeh i proglašena je japanskom senzacijom. Autorka je razvila ozbiljan biznis podučavajući ljude kako da srede svoj životni i radni prostor i time ostvare pozitivan uticaj na celokupan život.

Da me pitate kako uopšte pronađem ove knjige, ne bih umela da vam kažem. Mislim da one pronađu mene jer mi nose neku poruku. Nije me privukla samo tema sređivanja. Volim prazan prostor i red i znam iz iskustva da sređen i organizovan prostor u kome boravimo donosi mir i neku novu energiju. Razlog zašto sam izabrala knjigu bila je poruka na korici koja glasi: „Ova neobično jednostavna metoda neće promeniti samo vaš prostor već će promeniti i vas. Osećaćete se mnogo sigurnije u sebe i bićete uspešniji i motivisaniji da kreirate život kakav želite“. E, pa ovom obećanju nisam mogla da odolim! Jedva sam čekala da saznam kako autorka povezuje sređivanje prostora sa kreiranjem željenog života.

Po njenom iskustvu, sređivanjem okruženja utičemo i na naš unutrašnji svet, a samim tim i na kompletan život, pod uslovom da primenimo ključno pravilo. Pravilo je da, pre nego što se odlučimo da li ćemo neku stvar zadržati ili ne, postavimo svaki put isto pitanje: Da li mi ova stvar donosi radost?

Ključno pravilo krije se u odbacivanju svega što je suvišno i što nam ne donosi radost i zadržavanju samo onoga što nam donosi zadovoljstvo i što nam znači.

Kada odlučimo da na takav način sredimo prostor, napustiće nas sve one stvari koje ne koristimo ali čuvamo zato što će nam možda jednog dana zatrebati. Odleteće i one koje smo dobili od nekog, a uopšte nam se ne sviđaju. Kada god ih pogledamo, shvatimo da nas taj neko uopšte ne poznaje ali nama je i dalje neprijatno da ih odbacimo. Trebalo bi da nas napuste i one koje smo mi sami, a da ne znamo zašto, pogrešno odabrali i pustili u naš život. Na kraju, kao rezultat našeg izbora, trebalo bi da ostanemo okruženi samo stvarima koje nam donose zadovoljstvo i koje nam znače. Nije li to divno i samo po sebi motivišuće?

U trenutku mi je sinulo gde je u stvari veza između sređivanja prostora i života. Postalo mi je jasno da uvod na koricama ima i te kako smisla.

Koliko često pre nego da nešto uradimo ili odlučimo, postavimo sebi pitanje koliko nas to stvarno raduje i koliko nam znači? Mnogo češće stvari radimo po inerciji, zato što tako treba, gotovo bez prethodnog razmišljanja. Počinjemo da živimo po automatizmu, na auto pilotu i onda se čudimo gde su nestali radost, zadovoljstvo, smisao.

Kada u procesu sređivanja to pitanje sebi postavimo nebrojeno puta, stičemo rutinu u brzom prepoznavanju emocija i pronalaženju pravog odgovora. I onda gotovo nesvesno, počinjemo to pitanje u raznim varijacijama da postavljamo sebi i u drugim oblastima života. Tako se u stvari kreira mogućnost da se naše veliko spremanje proširi sa prostora u kome živimo na naš celokupan život.

Kada bismo ovo pitanje primenili na našu karijeru i radno mesto, mogli bismo da kreiramo sledeće varijacije: Šta mi radno mesto stvarno znači? Šta zaista volim da radim? Koje aktivnosti bi mi donele zadovoljstvo?

Ako bismo želeli da preispitamo odnose sa drugim ljudima, možda bismo mogli da sebi postavimo ovakva pitanja: Koji ljudi mi stvarno znače? Sa kojim ljudima volim da provodim vreme? Ko me stvarno raduje?

Pitanje je toliko univerzalno da zaista može da se primeni na najrazličitije oblasti sa istim ciljem, da postanemo svesni šta nam donosi radost i šta nam stvarno znači.

Za veliko spremanje doma ili kancelarije potrebno je da odvojimo vreme i skupimo hrabrost da kreiramo red, birajući da zadržimo samo ono što nas raduje i što nam znači.

Za veliko spremanje života potrebno je da odvojimo vreme i skupimo hrabrost da kreiramo red, birajući da zadržimo samo ono što nas raduje i što nam znači.

Sređivanje, odnosno veliko spremanje, može biti iskustvo koje zaista menja život.

 

 Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: