Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Info  |  Press  |  Biznis Magazin  |  Mindfulness – prirodan lek protiv stresa

Biznis Magazin

Mindfulness – prirodan lek protiv stresa

07. 03. 2016. 11:32

U našim glavama konstantno je oluja misli. Briga brigu stiže, a naučno je dokazano da preterana briga utiče na mentalne bolesti. U našem umu dešava se slična stvar kao kada bismo motor koji se pregrejao dodatno turirali, umesto da ga pustimo da se ohladi

Odmah da vam kažem, ovo je priča koja počinje donekle beznadežno, ali nazire se rešenje. Leto je pravo vreme da je pročitate i usvojite neka nova ponašanja i razmišljanja. Zašto leto? Zato što su dani dugi, puni svetla, optimistični i ako ne sada, kada? Budite svesni i potpuno prisutni u trenutku dok čitate tekst o novom pravcu u borbi protiv stresa, uznemirenosti i zabrinutosti. Zove se majndfulnes (mindfulness).

Sve je počelo sa Jonom Kabat Zinn-om, profesorom medicine iz Amerike, kreatorom klinike za redukciju stresa i tvorcem veoma uspešnog i popularnog programa MBSR (mindfulness based stress reduction) za ublažavanje posledica stresa. U stvari, sve je počelo kada je Jon na postdiplomskim studijama na prestižnom MIP-u čuo predavanje Filipa Kaplea, inače zen majstora. Ako ćemo iskreno, nije ni do Filipa. Sve je zaista počelo pre mnogo vekova u okrilju zen budizma odakle meditacija i vodi poreklo. Jon je sve to samo doneo u savremeni, užurbani, sluđeni zapadni svet i kreirao poseban metod da nas izleči od posledica novog stila života. To je onaj stil kada posle radnog dana ne znamo “da li smo pošli ili došli”, kada se osećamo toliko umorno, iscrpljeno, uznemireno i pritisnuti brigama. Majndfulnes je u osnovi mentalni trening koji se bazira na meditaciji i posebnom načinu korišćenja svesnosti i pažnje.

Oko nas kao da je zavladala epidemija nezadovoljstva, nedostatka koncentracije, uznemirenosti i depresije. Da to nije samo uobrazilja, potvrđuju i medicinska istraživanja. Svetska zdravstvena organizacija iznela je predviđanje da će do 2020. depresija predstavljati jedan od najvećih zdravstvenih izazova na svetu. Iako ne spada u kategoriju smetnji koje direktno utiču na porast smrtnosti, sve što utiče na mentalno stanje, snažno utiče i na fizičko zdravlje, kvalitet života i radnu sposobnost.

Kako je do svega toga došlo? Odakle toliko nezadovoljstvo, stres i brige? Ne vredi da analiziramo, brige dolaze sa svih strana, neprestano. Pitanje je samo kako im pristupamo. U našim glavama konstantno je oluja misli. Briga brigu stiže, a naučno je dokazano da preterana briga utiče na mentalne bolesti. U našem umu dešava se slična stvar kao kada bismo motor koji se pregrejao dodatno turirali, umesto da ga pustimo da se ohladi. Potrebna nam je mentalna pauza, hlađenje “motora”, da bismo mogli stvarno da razmišljamo. Potreban nam je pristup iz being moda.

Majndfulnes pravac nas uči kako da ohladimo “motor” u glavi i napravimo pauzu tako što se svesno i sa pažnjom posvećujemo osećanjima, dešavanjima i senzacijama u sadašnjem trenutku. Pokazuje nam kako da sagledavamo stvari i emocije onakvima kakve jesu, bez osude i tumačenja. Majndfulnes koristi meditaciju na poseban, prilagođen način i uči nas kako da postignemo preko potreban mir.

Ako ste sada pomislili na osobu koja sedi u posebnoj pozi na podu i meditira u apsolutnoj tišini, na usamljenom mestu, ništa od toga. Može i tako, a može i sasvim drugačije, u skladu sa vašim svakodnevnim aktivnostima. Cilj svega je da budemo više “u toku, prisutni, uključeni, svesni” u svemu što radimo. Ovakvim pristupom i prisustvom, bićemo u mogućnosti da sve sagledamo mnogo jasnije i da mirnije i mudrije preduzmemo promišljene akcije i promenimo ono što treba da se promeni. Za početak, možda treba da promenimo “život na auto pilotu”. Koliko god da nam koristi, rutina i navike utiču na to da tako uspavani, iako sve vreme nešto radimo, propuštamo veliki deo života jer nismo zaista prisutni i uključeni. Predlažem jednu vežbu svesnosti i pažnje.

U toku naredne nedelje, kad god budete prali zube, umesto da to odradite rutinski i razmišljate o ko zna čemu, budite svesni svakog trenutka. Vežba ide ovako:

  • Uzmite tubu sa pastom i četkicom i osmotrite svaki detalj. Kakve je boje četkica, kako izgledaju vlakna, koliko je ispražnjena tuba, kakvi su detalji logotipa.
  • Pažljivo istisnite pastu na četkicu i osetite miris svežine.
  • Dok pažljivo rastrljavate pastu, budite potpuno svesni ukusa i svih senzacija koje stvara pasta na vaši zubima; pratite svesno svaki pokret i koncentrišite se da čujete zvuk koji proizvodi četkica.
  • Ukoliko vam u toku pranja zuba misli odlutaju na nešto drugo, samo vratite pažnju na ono što trenutno radite i budite potpuno fokusirani na sve senzacije.

Budite kreativni, osmislite svoje mentalne vežbice ili potražite više informacija na internetu. Ohladite vaš “motor” i koristite ga za prave stvari.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: