Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Zanimljivo  |  Ludilo mozga

Zanimljivo

Ludilo mozga

12. 04. 2016. 10:56

Lepo sam ustala jutros, sve po planu. Još juče sam napravila raspored šta, kada i kako ću da radim. Planirala sam prioritete. I onda... kreće ludnica.

Plan pada u vodu  već na vratima kancelarije jer zovu jedni, drugi , treći... Svima je hitno, praktično za juče tako da može sad ili nikad. U momentu vidim gde to vodi, na milimetar sam od totalne papazjanije, ludila mozga.

Poznat mi je taj osećaj kada ne znaš šta bih pre, kada raste nervoza i unutrašnji pritisak jer ne radiš po svom planu, kada ti se u stomak uvlači osećaj nervoze.  Kad zavrti taj ringišpil retki su oni koji ostaju pribrani i hladne glave prihvataju ili NE prihvataju nametnute obaveze, u skladu sa svojim prioritetima. Realno „I am not there yet“. Lako se upecam , teško mi je da odbijem i da se po svaku cenu čvrsto držim svog prvobitnog plana. Najteže mi pada osećaj uznemirenosti jer mi ometa koncentraciju, razmišljanje, logiku.

Zato sam razvila jednu tehniku. Kad je hitno ja prvo usporim! Zabeležim sve zahteve kako stižu na jedan papir (beležim ih po ceo dan kako pristižu). Mirne glave promislim šta je zaista hitno i bitno a šta će da čeka, kao da je neko drugi dobio te zadatke, a ne ja.

Onda prvo naprvim pauzu pa onda počinjem da radim. Ako ste očekivali da idem na kaficu ili trač partiju ili doručak, nije to.

Pauza znači da pustim laganu muziku, ugasim telefon, zažmurim i opuštam se ne misleći ni na šta pet šest minuta. Suprotno očekivanju da pauza znači gubitak dragocenog vremena, u stvari donosi mir uma i štedi vreme. Nekako se resetujem, fokusiram i za mnogo kraće vreme, bez panike u stanju sam da obavim više stvari na pravi način.

Efekti ove pauze ne traju večno. Pauzu treba praviti više puta u toku dana, pred važne sastanke, kada vam treba koncentracija, kreativno razmišljanje, svi resursi uma.

Naučite da pravite pauzu, smirite ludilo mozga i oslobodite potencijal uma.

 

 

 Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: