Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Zanimljivo  |  Razmišljaonica

Zanimljivo

Razmišljaonica

24. 09. 2015. 14:11

Šta sam ono htela da vas pitam? Imate li vi neku lepu svesku? Ako nemate, možete da je kupite u obližnjoj knjižari.

Izaberite svesku koja vam se dopada, može da bude na linije, kvadratiće ( ja volim kvadratiće)  ili sa praznim listovima. Može da bude velika ili sasvim mala ( mada je najbolja onako srednja, praktična). Važno je da je „vaša“ i da vam je draga.  Ta sveska trebalo bi da bude vaš veliki prijatelj jer pisanje oslobađa!  To je vaša razmišljaonica! Možda vam ovo zvuči čudno, ali vas pozivam da probate.

Pre nego što počnete, postoje neka osnovna pravila:

  1. izaberite svesku i olovku sa kojom volite da pišete i neka vam  budu pri ruci
  2. odaberite prijatno i mirno mesto gde ćete pisati i eliminišite svaku vrstu ometanja
  3. kreirajte naviku svakodnevnog pisanja
  4. postavite sebi pitanje na koje tražite odgovor i dozvolite da se odgovor pojavi.

Dozvolite da se odgovor pojavi  znači da dozirate pravu meru razmišljanja. Zamislite da držite nežnu staklenu čašu. Ako je previše stisnete može da pukne, ako je držite suviše labavo, može da vam ispadne.  Isto je i sa mislima. Ako previše forsirate da nešto smislite i vršite sami na sebe pritisak, ništa pametno se neće desiti. Ako pak pustite da vam misli lutaju i držite ih labavo, može da se desi da odlete kao nestašni helijumski balon.

Važan je i izbor pitanja. Ne postavljajte sebi pitanja na koja imate spreman odgovor. Poenta je da ne zavaravate sebe  izjavom za javnost , već da budete dovoljno znatiželjni, strpljivi  i hrabri da sačekate i pronađete pravi odgovor.

Pitanja koja možete postaviti sebi su različita.

Evo nekoliko primera:

Šta stvarno želim da postignem i zašto mi je to važno?

Šta mi donosi mir?

Koje to negativne misli upućujem sebi, a da ih nisam ni svesna?

Kako bi  izgledao moj idealan dan?

Šta stvarno osećam sada/ u ovoj situaciji/ prema osobi X ?

Primer: Muči vas nešto, a ne znate tačno šta; borite se sa nekim emocijama, a ne znate tačno kakvim. Uobičajeno sebi kažemo da smo  nervozni, umorni, pod stresom, ljuti, ali retko kada posvetimo dovoljno vremena da zaista istražimo šta i kako stvarno osećamo. Time emocije kao da zarobljavamo i zatvaramo duboko u sebi. Nosimo ih tako okolo, kao neki teret, umesto da ih lepo definišemo, sagledamo i pustimo.

Postavite sebi pitanje: Šta osećam sada? Kako to izgleda? Gde ga tačno osećam? Kada bi ta emocija (emocije) bila neko biće ili predmet kako bih ga opisala do detalja? Sve to zapišite. Dok pišete, na neki čudan način, ta emocija više nije nepoznata i sakrivena u vama, ona je izašla na svetlost dana, poprima svoj oblik i sada je u svesci. I vi je vidite jasno. Nekada nam je samo to i potrebno, da sagledamo jasno, nazovemo pravim imenom, izbacimo iz sebe. Sveska je prvi korak. Drugi je da to kažete glasno.

Isti princip važi za sva pitanja. Uključite sve sposobnosti vašeg uma – kreativnost, maštu, spajanje nespojivog, vizualizaciju i dođite do odgovora na vaša pitanja. I ispišite ga u vašu svesku razmišljaonicu.

Autor: Stella Karl Ćosić

ZANIMLJIVO

AJNŠTAJNOVA FORMULA USPEHA

03. 08. 2015. 19:41

Genijalan naučnik, Albert Ajnštajn, smislio je jednostavnu i veoma uspešnu matematičku formulu. Očito je imao duha i smisla za humor. Kako bi inače sa takvom lakoćom rešavao komplikovane stvari?

Ako je ovo formula sa kojom je Ajnštajn u životu nizao uspehe, mislim da je vredna primene. U pitanju je jednačina sa četiri nepoznate.

A=X+Y+Z        Nerešivo ili lako ?

(A)USPEH = (X) RAD + (Y)IGRA + (Z)DRŽI USTA ZATVORENA

Evo zašto je ova formula genijalna:

  1. Uspeh nije unapred definisana kategorija, jednaka za sve. Upravo je važno da svako od nas sam definiše šta za nju ili njega predstavlja uspeh. Ključ je da definišemo uspeh u skladu sa ličnim vrednostima, onim što je nama važno. Ne dozvolite da vas povuče poređenje ili upoređivanje sa drugima. Ono što je uspeh za nekog drugog, ne mora da znači da je i za vas. Umesto da jurite druge, poredite se i razmišljate da li će drugi misliti da ste uspešni, okrenite se sebi, posvetite vreme i definišite šta za vas predstavlja uspeh u ovom trenutku.
  2. Rad. Mnogi priželjkuju uspeh, a nisu spremni da ulože adekvatan rad. Ajnštajn je bio vredan radnik. Kada nešto zaista želimo i težimo tome, potebno je da budemo svesni da je neophodno uložiti trud, razmšljanje, posvećenost, fokus, učenje na greškama, usvajanje novih znanja. Sve to svrstavam pod rad. Čuvena je Ajnštajnova rečenica : “Apsurdno je očekivati nove rezultate uz staro ponašanje”
  3. Igra može biti sinonim za više stvari. Ajnštajn je koristio svoje talente i sposobnosti i za njega je rad bio igra. Pristupao je svemu sa toliko žara i znatiželje, kreativno i bez ograničenja, otvoren za nova iskustva i ideje, bez straha od neuspeha, kao kada se deca igraju. Način da i mi to postignemo je da budemo svesni svojih talenata, interesovanja i sposobnosti. Vizija uspeha utemeljena na našim vrednostima, interesovanjima, talentima i sposobnostima, donosi taj osećaj igre i uživanja. Ne zaboravite na još jedno značenje. Igra simbolizuje i odmor i zabavu. Čak i kada svim srcem uživate u svom poslu, odvojite vreme za odmor, zabavu, druženje i napunite baterije novom energijom.
  4. “Držite usta zatvorena”, može da zvuči malo grubo, ali možda je u pitanju najznačajniji deo formule. Kada pričamo, nismo u stanju da slušamo što znači da nismo u stanju da naučimo nešto novo, saznamo, uvidimo. Umesto da popunjavamo tišinu, delimo savete i pokazujemo svetu koliko smo pametni, bilo bi dobro da više slušamo, saznajemo, otkrivamo i budemo zainteresovani za svet i ljude oko sebe. Ajnštajn je ustanovio da veći uticaj na ljude ostvaruje birajući kada će da govori i uvažavajući ih kroz slušanje i pažnju.
image1

Idealno je da formulu isprobate odmah na nekom manjem cilju.

Definišite šta želite uspešno da ostvarite; razmislite šta je sve potrebno da uradite da bi se to desilo; Imajte u vidu da sve to treba da vas zabavlja i raduje, kao i da je neophodno da se odmarate; birajte da više pitate i otkrivate slušajući druge nego da znate sve sami unapred.

Probajte, zabavno je i korisno! 

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: