Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Zanimljivo  |  Ovo je razlog zašto mnogi nisu uspeli

Zanimljivo

Ovo je razlog zašto mnogi nisu uspeli

03. 06. 2015. 11:29

Neke informacije su zaista dostupne na sve strane i do njih lako možemo da dođemo, neke su tako suptilno sakrivene da lako možemo da ih previdimo, a dramatično utiču na uspeh.To vam je, kao na primer, tajni sastojak u receptu za kolač. Daju vam recept i sve fino piše do u gram, a onda kao slučajno zaborave neki začin ili sastojak koji, kad se doda u pravo vreme i na pravi način, pravi značajnu razliku.

Kao i u kuvanju, u kreiranju uspeha postoje određena pravila.Nulto pravilo koje niko ne pominje, bar ne dovoljno  transparentno i jasno je – raščistite nepotrebno. Tačnije, raščistite um od nepotrebnih misli.

Evo o čemu se radi. Možete li vi u flašu od litar da sipate više od litra? Možete li u cipelu broj 38 da ugurate nogu 40? (pitanje se ne odnosi na osobe koje po svaku cenu moraju imati određene cipele bez obzira na broj)

Kada u „glavu“ u kojoj se nalazi zbrka i moždana oluja pokušamo da uguramo neku misao kojoj ozbiljno treba da se posvetimo, ona jednostavno nema gde da se smesti i razvija.  Sređivanje „haosa u glavi“ ume da bude zahtevno i da bi proces u potpunosti uspeo, potrebno je obaviti određene radnje koje će nas indirektno pripremiti na sređivanje misli. Jun je idealan mesec iz dva razloga. Upravo počinje pa ne moramo da odlažemo za sledeći. Pozitivan je  i sunčan i  pokreće dobru energiju. Plan se sastoji od 4 faze, po nedeljama. Prve dve nedelje su zagrevanje i priprema, druge dve su konkretne.

Da mogu da vam čitam misli, ko zna koliko vas bi pomislilo „ ma kakve četiri nedelje, odakle meni toliko vremena“? Ako vam se žuri, prebacite se na treću nedelju. Za strpljive koji više vole da idu postupno - počnite od prve nedelje!

Srećno!

Prva nedelja

Počnimo od okruženja! Sredite garderober, cipelarnik, fijoke  i sve one budžake koje odlažete za kasnije. Pretresite sve i zadržite samo ono što zaista nosite i što vam zaista treba. Ne ono što će vam trebati možda jednog dana kada se vrati moda ili oslabite ili iskrsne prilika. Vratite samo potrebno u čist prostor, ostalo poklonite, podelite ili bacite. Tačka. Za najhrabrije: napadnite slobodno taj špajz i podrum i silne flaše i tegle za zimnicu, olupane šerpe, krpe, svašta. Jao bre, pa šta vi to sve čuvate?

Koja je veza između ormara, špajza i glave? Na sva tri mesta nalaze se krajnje nepotrebne stvari. Možda deluje da će jednog dana trebati, da nisu tako loše, ipak često samo smetaju. Kad nešto smeta, a ne koristi, treba da ga se odreknemo. Počnimo od materijalnih stvari.

Druga nedelja

Sredite  radni sto i  sva mesta mesta gde čuvate papire. Oslobodite se starih časopisa i novina, poluispisanih svezaka, pokvarenih hemijskih olovaka, flomastera, starih čestitki, isteklih garancija i uputstava za aparate koje ralno više i ne posedujete. Dečije udžbenike kao i knjige koje su deca prerasla, poklonite školi. Ako želite više: Pokupite te kablove od ko zna čega, aparate koji odavno ne rade,  tehničke uređaje koje ne koristite, stare baterije  ali to nemojte da bacate u kontejner. Predajte za reciklažu J Deluje kao da i dalje radite na nivou predmeta, ipak, ovaj put radi se i o mislima. Postoji jasna veza papira, olovaka i misli. 

Ovom vežbom oslobodićete prostor za nove poduhvate, nove kvalitetne misli , nove rezultate.

Treća nedelja

Uzmite neku sveščicu koju možete staviti u tašnu ili veći džep, da vam uvek bude pri ruci.

Odvojite po nekoliko strana za svaku temu. Teme su, u stvari, naslovi koje ćete napisati  na vrhu strane i onda ostavite par strana prazno. Svaki dan zapisujte kako vam šta padne na pamet, a odnosi se na ove kategorije. Ukoliko vam  se pojavljuje na umu još nešto što nije obuhvaćeno, dajte mu naslov i zapisujt

  1. sve što me nervira
  2. sve što me brine/sekira/plaši
  3. sve što treba da uradim
  4. sve što me raduje (setite se)
  5. sve ideje koje mi padaju na pamet, ono što želim

Cilj ove vežbe je kao i kod predhodnih - da oslobodimo prostor ALI I JOŠ NEŠTO. Misli smo izvukli fizički iz glave i sada možemo da ih pogledamo iz drugačije perspektive, sada su van nas. Možemo da analiziramo spiskove i probamo bolje da razumemo kakve misli nas najviše opsedaju i zauzimaju mesto. Onda možemo, kao i sa garderobom, teglama, starim papirima i časopisima, da odlučimo da neke od njih jednostavno odbacimo. U đubre!  Sve ovo pogađate, radimo u četvrtoj nedelji.

Četvrta nedelja:

Spisak po spisak analiziramo detaljno. Počinjemo sa spiskom 1 i 2.

Postavljamo sebi ista pitanja za svaku misao:

  • Koji je razlog da me ovo nervira, brine?
  • Šta mogu da uradim drugačije - kako mogu tu situaciju/stvar da sagledam  drugačije?

Svet je onakav kakav jeste, način na koji ga mi vidimo utiče na svet. Donesite odluku da neke stvari i odnose od danas sagledavate drugačije. Možda otkrijete da je potrebno da neka ponašanja ili čak ljude isključite iz svog života. Šta ćemo sa tim? Ako ste pravilno pristupili zadatku, spiskovi 1 i 2 trebalo bi da se značajno istope kada sa njih ispare beznačajne stvari koje vam kvare sreću i zadovoljstvo. Na primer – šef viče i vređa. Koji je razlog da njegovo loše ponašanje utiče na vaše raspoloženje i zdravlje? Mi ne možemo da utičemo na ponašanje drugih ljudi ali možemo na naše izbore i ponašanja.

Spisak broj 3 posebno je zanimljiv. Uzmite marker i obeležite samo ono što je zaista zaista važno i bitno i što samo vi i niko drugi ali zaista niko drugi ne može da uradi.  Za sve ostalo razmislite kako možete da delegirate i da prepustite drugima? Hajde, hajde, mogu oni to. Što bi samo vi u vašoj kući ili timu uvek bili „radnik meseca“? Znam da vi najbolje perete prozore, kuvate, sređujete kuću, radite taj izveštaj, ali zamislite samo na koliko načina možete da upotrebite vreme koje će vam se odjednom osloboditi.

Spisak  broj 4 služi da sve što se nalazi na spisku i što se možda još ne nalazi , primenjujete! Svaki dan, što pre i što više!

I na kraju, ono najvažnije!

Spisak broj 5 - Ideje!  Sada kad smo razgrnuli sve ostale misli, kada je došlo malo vazduha i sunca ideje napokon mogu da se razvijaju i rastu. Prepišite ih na poseban list papira i zakačite  na vidno mesto. Izaberite najvažniju ideju, onu koja vas već duže vreme opseda. Svaki dan ujutru i uveče posvetite malo vremena  svojoj ideji. Probudite se i zaspite sa njom. Pustite je neka se krčka i raste. Jedino što je važno je da se kolio god imate vremena, fokusirate samo na jednu ideju i dozvolite da se razvija. Prekidajte i odbacujte sve ostale misli koje žele da napadnu u tom trenutku. Držite se ove jedne ključne, svoje ideje. Držite je kao što bi ste držali papirnog zmaja da vam ne odleti. Čvrsto i blago istovemeno. Pustite je u svoj um kao u najbolju baštu i  razmišljajte. Razmišljajte o toj značajnoj misli, bez ograničenja. Pustite da vaš rasterećeni um radi za vas.  Javite do čega ste došli.7

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: