Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Onako  |  Banane ili šta tačno misliš?

Onako

Banane ili šta tačno misliš?

23. 01. 2015. 17:31

Kume, kupi molim te banane, možemo da napravimo šejk od različitog voća. Koje banane? Pa neka budu malo zrelije, da se lakše gnječe. Zrelije su slađe. Dobro, ali koje? Ma ovaj me zeza 100 %. Pa nemoj samo čokoladne bananice kume, a ni onaj čips od banana, to će da ubije ukus voća. Kupi prave. A da ti pođeš samnom da izabereš?

Stvarno ne znam koje bi bile najbolje. E stvarno, ne zna da izabere banane? Pođem sa njim na pijacu i shvatim šta me je u stvari pitao. Ima mnooogo vrsta banana. I sve su banane. Koje ja tačno želim? Vrlo često u životu polazimo od svojih pretpostavki. Ako ja znam za jednu vrstu banana, kada kažem banane, pretpostavljam da je svima odmah jasno na šta mislim. Pa valjda je banana, banana. Ali nije. Kao što nije ni mnogo drugih stvari za šta predpostavljamo da kada kažemo, svima znače isto. Ne biste verovali koliko štete pretpostavke mogu da nanesu u komunikaciji, a samim tim i u životu. I kao što narodna poslovica kaže - „jedno ali, devojci sreću kvari“, tako i pogrešne pretpostavke mogu da „sreću“ upropaste skroz.

Preispitajte svoje pretpostavke i umesto da pretpostavljate šta neko misli kada kaže, pitajte. Objasnite šta nešto vama znači i pitajte drugu stranu šta ona pod tim podrazumeva.

Pretpostavke su kao gusta magla, kao lavirint, kao ćorsokak. Izađite na čistinu!

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: