Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Onako  |  Pretpostavke

Onako

Pretpostavke

25. 01. 2015. 17:21

Na šta vas podseća ova grana sa drvenim kuglicama? Šta vam prvo pada na pamet? Deluje li vam kao nešto jestivo i ukusno? Ne? Da? Možda? Pre će biti da ćemo predpostaviti da je u pitanju nešto za dekoraciju, verovatno nejestivo ili bar neukusno.

Naše pretpostavke, očekivanja, predviđanja zavise od iskustva i "lične biografije". Ako niste imali prilike da do sada probate Longan, teško da bi ste pomislili da je u pitanju vocć izuzetnog ukusa. Neupadljiva opna krije nežan, gotovo providan mekani plod, posebnog ukusa.

Pretpostavke, očekivanja, predviđanja, naša uverenja, često mogu da nas ograniče. Skloni smo da zaključujemo pre nego što proverimo, pitamo, saznamo. Skloni smo da mislimo da znamo unapred kako će neko da se ponaša ili šta misli pre nego što smo mu dali šansu da išta kaže.

Razmislite koliko često imate neko mišljenje unapred i kako to utiče na vaš život i odnose sa drugim ljudima?

Evo jedne zanimljive igre. Kad sledeći put pomislite da znate unapred "kakav je neko" jednostavno obrišite to "znanje" i počnite od nule - slušajte, pitajte, potrudite se da razumete. Dajte šansu i sebi i drugima. Dozvolite sebi da saznate nešto novo.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

 

 

 

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: