Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Kako da izađemo iz bedaka, popravimo raspoloženje i preokrenemo stvari u svoju korist

Istinito

Kako da izađemo iz bedaka, popravimo raspoloženje i preokrenemo stvari u svoju korist

26. 05. 2015. 14:52

Razgovaram sa poznanicom na jednom događaju. Ona je strankinja i poslovno često dolazi u našu zemlju. Kada sam je pitala šta bi bila jedna stvar koju bi nam preporučila da promenimo navela je nešto na izgled jednostavno i lako.

Rekla je da bi nam savetovala da se više međusobno podržavamo i ohrabrujemo kao i da međusobno delimo resurse sa kojima raspolažemo kao što su znanje, iskustvo, ideje jer imamo mnogo toga jedni drugima da damo.

Za sve ove godina koliko dolazi kod nas, primetila je da retko upućujemo jedni drugima reči ohrabrenja, podrške, razumevanja, komplimente. Kao da nam je teško da prevalimo preko usana reči kao što su hvala, bravo, tvoj doprinos jako cenim, ovo si uradio/la odlično, radujem se tvom uspehu. Kaže da mnogo češće primećujemo i ukazujemo na negativne stvari, greške, manjkavosti, jurimo krivca i osuđujemo jedni druge.

Kad sam je pitala odakle da počnemo, rekla je: „Hvatajte ih kada rade dobre stvari i to im i kažite.“

Današnji razgovor sa drugaricom uverio me je da je moja poznanica iz inostranstva potpuno u pravu. Moja drugarica radi u jednoj jaaako voljenoj i poznatoj ( i ukusnoj) kompaniji. Njeno odeljenje radi izuzetno kreativne stvari i uspešno razvija mnoge proizvode koje svi znamo i volimo. Umesto da se svi u timu osećaju kao pobednici, kao neko ko daje veliki doprinos i „kreira istoriju“, svi su kao pokisli jer svakodnevno dobijaju poruke da nije dovoljno ili bar ne dovoljno dobro, da ne može ili da mora, traži se krivac i sistematski uklanja svaka radost zadovoljstvo ili optimizam.

Za kreatore takve atmosfere poruka je „Sedi 1 i roditelji da ti dođu na razgovor!“ To je moja uzrečica kada neko nema pojma i kada smatram da mu je potrebna pomoć sa strane da uvidi svoje neznanje.

Nažalost, još mnogo će vode proteći Dunavom dok dopremo do svesti svake uprave, vlasti, direktora, šefa, rukovodioca, nadležnog, ovlašćenog. Mi ne možemo da menjamo svet, ali možemo da menjamo sebe.

Počnite da hvatate sve u svojoj okolini onda kada rade dobre stvari i to im i kažite. Hvatajte svoju decu, supružnika, prijatelje, zaposlene, kolege, bilo koga i pohvalite tu osobu. Ukažite joj da nešto radi dobro, podržite je da postane još bolja. Uvedite to kao svoje pravilo! Širite dobru energiju. Desiće se nešto interesantno. Drugi će početi da hvataju vas u dobrim stvarima i da vam daju podršku , upućuju komplimente, ohrabruju vas. Proširite ideju, pokrenite talas.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: