Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Nezavisnost - Uspeh - Razigranost

Istinito

Nezavisnost - Uspeh - Razigranost

07. 04. 2015. 14:02

Kada sam prvi put radila vežbu vrednosti suočila sam se sa autocenzurom. Bilo mi je teško da priznam sama sebi, a kamoli drugima, koje sam vrednosti izdvojila kao ključne jer dve od tri nisu bile one „što bi drugi očekivali od mene da izgovorim“. Zato ih nisam ni izgovorila već sam odabrala one koje su mi zvučale bolje, odlikaški, očekivano.

U dubini duše znala sam da iako ih cenim, to ipak nisu moje najveće vrednosti. Ono što sam izgovorila javno bile su društveno prihvatljive vrednosti, norme, principi, možda nečija očekivanja utkana u moje sećanje, neki programi, ma nije ni bitno. Dok sam ih izgovarala, osećanje je bilo baš bez veze, kao kad izgovarate neistinu, a ni sami ne znate zašto. Ni traga od ushićenosti i ispunjenosti što bi trebalo da bude dominanto kada zaista pominjemo svoje vrednosti. Da stvari budu gore, odjednom sam shvatila da sam se često i ponašala na taj način, kao u nekoj laži, kao po očekivanjima drugih, a da toga nisam ni bila svesna. Bila sam spremna da zbog „dobrog utiska“ radim stvari koje mi se uopšte ne rade i provodim vreme sa ljudima koji mi se uopšte ne dopadaju.

Taj događaj je za mene bio svojevrsna tačka preokreta. Kopkalo me je da otkrijem i suočim se sa svojim pravim vrednostima. Ne sa opštim i programiranim, već sa pravim. Da ih prepoznam i prihvatim i spoznam kako se osećam. Da upoznam ko sam ja u stvari.

Kao da mi je neko otvorio kavez! Upalio svetlo! Razgrnuo maglu! Udahnuo život!

U susretu sa svojim vrednostima osećala sam se zaista živo i ispunjeno. Prepoznala sam sebe. Dala sam sebi dozvolu da budem ispunjena i zadovoljna. I da „zaljuljam brod“.

Važno je da znate da život u skladu sa ličnim vrednostima može zaista da „zaljulja“ život. Zato što nas život u skladu sa ličnim vrednostima često gura iz zone konfora, uobičajenog, očekivanog.

Ako patite od „morske bolesti“, ako radije ne bi ste ništa menjali pa makar bilo i loše, nemojte ništa da dirate. Šta vas briga koje su vaše lične vrednosti, živite po tuđim. Šta vas se tiče kako izgleda osećanje ispunjenosti i zadovoljstva, kad ste već lepo navikli da budete nezadovoljni. Ne prihvatajte nikakvu ličnu odgovornost i ništa ne preduzimajte, bolje da vam svi drugi budu krivi.

Ako ipak i pored svih upozorenja, hoćete da osetite šta znači živeti u skladu sa ličnim vrednostima, pridružite nam se 16.04.2015. u 18 časova na radionici Upoznajte svoje ključne vrednosti.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: