Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Strah

Istinito

Strah

01. 02. 2017. 11:05

Čega se (sve) plašite? Kada je uspeh u pitanju, da li se plašite uspeha ili se plašite neuspeha?

Umete li da definišete svoje strahove? Da li ste svesni da ih velikim delom sami kreirate? Otkrila sam jednu stvar. Kao što mrak nestaje kad se upali svetlo, tako i strah može da nestane kada se sa njime suočimo i zaista ga, možda po prvi put, detaljno razmotrimo. Pored opravdanih strahova postoji i gomila izmišljenih i kreiranih. Važno je da napokon vidimo čega se to plašimo.

I mene kao i druge povremeno blokira oneko nedefinisano osećanje straha, neki žmarci, trema. Kada primetim da sa nečim odugovlačim, guram u stranu, zapitam se postoji li nešto tu čega se možda i nesvesno plašim? Postoji li tu neki strah da neću uspeti, da neću moći, da je to previše, nemoguće, nemam sve što je potrebno.

Tek kada sam počela da se suočavam i zainteresovano istražujem čega se to u stvari plašim i da li je to realno, shvatila sam da bar pola mogu odmah da odbacim.

Pre nego što prihvatite neki strah zdravo za gotovo i zalepite ga kao taksenu marku na sebe, dajte sebi vremena da ga ipak pogledate detaljno, da ga razmotrite sa svih strana. Istražite ga postavljajući sebi pitanja: Čega se stvarno plašim? Koliko je to stvarno realno? Pa šta i da se to desi?

Ako nemate sposobnost predviđanja budućnosti (a sve su šanse da nemate) onda ako ste baš uporni da izmišljate, izmislite pozitivan ishod i odagnajte strah.

Autor: Stella Karl Ćosić  

 

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: