Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  PAPIR - prvi korak rešenja problema

Istinito

PAPIR - prvi korak rešenja problema

29. 02. 2016. 13:11

Znate li onu priču o caru Trojanu koji je imao kozije uši? Da bi se rasteretio te teške spoznaje koju nikome nije smeo da kaže, jedan podanik iskopao je rupu i u nju izgovorio svoje saznanje. Momentalno mu je bilo lakše.

Koliko puta se i vama desi da vam dođe da iskopate rupu i kažete sve što vam na duši leži, samo da se oslobodite tog pritiska. Često nas neke situacije i stanja o kojima ne možemo otvoreno da razgovaramo ili mislimo da nemamo sa kim, opterećuju i više nego što je potrebno. Stiskaju nam dušu, gnjave srce, prave male rupice u duši i truje nas iznutra. Što više pokušavamo da ih sakrijemo u dubini našeg bića, to nam više štete nanose. Ono što je definitivno sigurno je to nešto što nas tišti treba što pre izbaciti napolje. Koje su nam sve opcije?

Mislim da kopanje rupe svakako nije opcija. Ako se setimo šta se desilo tom podaniku, onda definitivno nije. On je jelte, sve izgovorio u rupu i potom je zatrpao kao da se ništa nije desilo, ali avaj, na tom mestu nikla je trska, od te trske neki pametnjaković napravio je sviralu, i onda se ta čuvana tajna proširila po carstvu i više nego što je trebalo.

Predložila bih vam nešto sasvim drugačije. Uzmite prazan papir, možda i više komada, zavisno koliko toga imate da izbacite, i sve lepo napišite. Napišite sve što vas muči, redom onako kako vam misli nailaze, bez cenzure. Izbacite sve do poslednje mrvice, kao kad izbacite sav vazduh iz pluća i na kratko zadržite dah pre nego što ponovo udahnete i napunite pluća vazduhom. To navodno obnavlja telo i snižava stres. E isto tako i pisanje obnavlja i definitivno smiruje i oslobađa od napetosti, stresa i negativnih emocija.

Dok pišete, gledajte da budete sami i da vas ništa ne ometa. Ako vam prija slobodno pustite i po koju suzu. Kada ste napisali, tj. izbacili na papir sve što vas je mučilo, osetićete se nekako lakše i sređenije. To vam je kao da ste gomilu prljavog veša izbacili iz korpe na pod. Sada možete da ga klasirate po bojama i temperaturama pranja i da pristupite konkretnoj akciji. Ovde se dešava još nešto bolje. Čak i da ne pogledate ponovo u papire sa željom da sve klasirate, vi ćete znati koja vam je dominantna emocija, zbog čega i šta vam u stvari najviše smeta. Pošto ste se oslobodili otpada i uzburkanih emocija, moći ćete kvalitetnije da koristite kapacitete vašeg uma i da pristupite sagledavanju, razumevanju i rešavanju date situacije konstruktivno.

Uspeh ove metode nije 100% jer ona nije lek, više je pomoćno lekovito sredstvo. Za akutne prehlade i lakša stanja, može da pomogne u potpunosti. Za hronične situacije i teža stanja može da trenutno ublaži simptome. U slučaju ozbiljnijih problema, preporučujem da se ipak konsultujete sa „lekarom ili farmaceutom“, tačnije osobom od struke koja će vas podržati.

P.S. Papir sve trpi, pa slobodno možete da ga na kraju iscepate, iseckate, spalite, bacite u reku. Neka to bude prvi korak ka trajnom rešavanju vaših problema.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: