Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Šta je to u mojoj glavi što me gnjavi

Istinito

Šta je to u mojoj glavi što me gnjavi

04. 09. 2015. 09:41

Pitam se šta se to dešava noću i zašto neke stvari po mraku, između jave i sna, deluju tako velike, strašne i bitne? Evo o čemu se radi. Š

Probudi me tako ponekad mačka koja odluči da u neko čudno vreme izađe napolje. Obično je to nekako pred zoru. Mislim, šta radi kućna mačka napolju dok još nije svanulo? Gde se ona šeta, sa kime se druži, nije mi baš poznato.

Ono što mi smeta je što se desi da me probudi i tog momenta kao da se otvore neka tajna vrata i napadnu me neke misli i brige koje mi ne daju da zaspim. Te misli, okupane svetlom dana i u drugom okruženju, delulju mnogo manje strašno, nekad čak sasvim obično, kao nešto što lako može da se ćušne u stranu. A noću, e pa noću iskaču. Kao da čekaju u zasedi prvu priliku da se pojave i kažu: „BU! Nećeš da spavaš! Sa nama ćeš da se družiš!“ Noću kao da ogrnu neke čudne plašteve, pa se uvećaju i izobliče i valjda su sve tu na gomili pa deluju strašno. Kao da ništa ne valja, kao da ništa nije rešivo, kao da preti neka opasnost, kao da je sve beznadežno.

E pa dozlogrdilo mi je! Ne mogu više da ih trpim. Odlučila sam da im postavim zamku i završim sa tom glupom igrom. Jutros pred zoru, kada im se ukazala prva prilika, počele su da se okupljaju i napadaju sa svih strana. Doletale su jedna po jedna. 

A ja? Spremila sam se da ih sve pohvatam onako na gomili. Kada su se najmanje nadale, upalila sam svetlo, uzela papir i olovku i sve ih pribeležila. Sve do poslednje koja se pojavila zapisala sam na papir. Aha, sad da vas vidim mustre jedne! Vi ćete mene da gnjavite!

Ovako pričvrljene za papir uopšte nisu delovale strašno. Da vidim ja ko to mene muči i noćima budi? Šta je to u stvari?Shvatila sam. To su nedovršeni poslovi i obaveze, sve ono što je gurnuto pod tepih i nije stavljeno na svoje mesto ili blagovremeno odbačeno kao nepotrebno. Sve to sada tu visi i gnjavi. A uhvatila sam i nekoliko sabotera. Šta da vam kažem. Veliko spremanje je u toku! Napravila sam plan i sve ono što odlažem danima, a jako mi je važno, označila sam kao neodložno i ubacila u raspored. Pretresla sam malo i ono „ispod tepiha“. Nešto sam bacila u velikom stilu, a nešto označila kao RUT – radovi u toku. Biće tu posla, vidim ja. Saboteri su posebna priča. Onaj jedan mali bezobraznik napravio mi je najveću zbrku. Onaj što stalno šapuće „ma ne možeš ti to, šta ti pada na pamet, ko će tebe da sluša“. E pa za malog gnjavatora smislila sam najbolju kaznu. Nacrtala sam ga, dala mu ime i okačila na tablu. I sada će tu da visi za kaznu da ga svaki dan vidim i pitam ga: Je li ti mali, šta ti hoćeš? Ti ćeš meni da kažeš da li ja nešto mogu ili ne mogu? Kako ti je sada kada si razotkriven i visiš tu na tabli?

Ako se slučajno i vama nešto slično dešava, preduzmite ove korake. Pohvatajte sabotere, iznesite ih na svetlo dana, pa sad vi njih malo propitujte šta su to hteli da kažu. Obaveze lepo rasporedite i skrckajte jednu po jednu. Osećaj je fe-no-me-nalan kada ih se rešite. A đubre ispod tepiha? Pravo u kantu, a ono najkrupnije „od koga ne možete tako lako da se odvojite“ obeležite kao radove u toku i rešavajte! Prijatelji, mentori, koučevi,terapeuti, svi su vam na raspolaganju da sa njima podelite i konstruktivno rasčistite sve što vas muči i ne da vam da spavate.Želim vam miran san i uspešan dan!

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: