Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Feedback i Feedforward

Istinito

Feedback i Feedforward

24. 08. 2015. 08:09

Leksikon (ne)poznatih reči i izraza – Feedback i Feedforward. Postoje neke strane reči koje su se toliko odomaćile u našem rečniku da ih više i ne prevodimo.

Feedback je moja omijena. Često je pišemo po Vuku, a kada bismo je preveli, fidbek bi postao povratna informacija. Feedback je u stvari povratna informacija na ponašanja i rezultate ostvarene u prošlosti. Drugi ljudi ne vide naše misli, vide samo naše ponašanje i rezultate koje ostvarujemo i kroz feedback nam daju svoje viđenje i zapažanje. Postoje brojna pravila kako se koristi, ipak svoju veliku popularnost stekao je  pre svega pogrešnom upotrebom:

  • Kao sinonim za isticanje isključivo negativnih stvari
  • Kao pretnja  - „sad ću da ti dam fidbek“
  • Kao ubica entuzijazma, inicijative i  svake želje za napretkom

Kakva šteta, jer feedback je u stvari izuzetno koristan alat. Često ukazuje na naše slepe mrlje, omogućava nam da sagledamo ono čega nismo bili svesni. Ako je dobronameran, pravovremen i sveobuhvatan, jača naše samopouzdanje i podržava naš razvoj jer ukazuje na naše jake strane i prednosti, kao i na oblasti u kojima možemo da napredujemo.

Feedforward je druga priča. To je noviji pojam , iskreno  nisam čula da se  koristi kod nas. U mom veoma slobodnom prevodu feedforward bi bio  nešto kao preporuke za unapređenje u budućnosti. Smislili su ga stručnjaci za razvoj, sa idejom da mnogo efektivnije pristupe razvoju. Kada  uz pomoć feedbacka utvrdimo  prednosti i prostor za razvoj, na scenu stupa feedforward. Da bismo u razvoju postigli bolje rezultate, bili efektivniji i motivisaniji, potrebni su nam predlozi ŠTA i KAKO konkretno da unapredimo  u budućnosti.

Naučno je dokazano da bi se najbolji rezultati postizali kada bismo FB i FF koristili u određenoj srazmeri. Rukovodili su se analogijom retrovizora i šoferšajbne tj. vetrobranskog stakla.

Kada idemo napred, vozimo putem u nepoznato, uglavnom gledamo kroz vetrobransko staklo ispred sebe zar ne? Povremeno bacimo pogled  unazad - u retrovizor i to je OK, ali pre svega gledamo ispred sebe i idemo u susret novim  horizontima. Kako bismo vozili unapred ako bismo sve vreme gledali unazad? Nikako, zar ne? Bilo bi to jedno neizvesno putovanje.

Setite se ove analogije bilo da radite na svom ličnom razvoju ili razvijate druge ljude.

Retrovizor (feedback) je važan za sagledavanje šire slike, a gledanje unapred (feedforward) je neophodno za napredak.

 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: