Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Istinito  |  Da li vaš horoskopski znak ima presudan uticaj na prvi utisak koji ostavljate? Proverite!

Istinito

Da li vaš horoskopski znak ima presudan uticaj na prvi utisak koji ostavljate? Proverite!

02. 07. 2015. 09:03

„Hej koji si znak? Bik, Ovan ili Rak?“, stihovi su pesme koju je davnih dana, 1978. pevala grupa Neoplanti.

Ako niste imali prilike da čujete ovu zanimljivu pesmicu, evo linka. Iskreno, malo se prepadnem kada shvatim koliko je samo vremena prošlo od te davne 1978. i kako sam i zašto uspela da memorišem reči ove (i ne samo ove) pesme, ali to je druga tema.

U horoskop se baš i ne razumem. Selektivno pratim horoskop - prihvatam samo ono što mi se sviđa, ostalo ignorišem. Sigurno ima nešto u horoskopu i horoskopskim znacima, čim su toliko popularni. Ipak, ono o čemu ću zaista da vam pričam, neki su drugi znaci. U pitanju su znaci i etikete koje na osnovu prvog utiska dodelimo drugoj strani. Koliko god se trudili i opirali, mislili da mi to ne radimo, naš um je brži od nas i mi vidimo ljude na određeni način. Zato se i kaže da je prvi utisak važan jer teško ga je ispraviti.

Evo šta mi se desilo i zašto sam jednu osobu odlikovala znakom krele.

Prihvatam na FB zahteve za prijateljstvo, naročito ako je osoba prijatelj sa mojim prijateljima. To je za mene dovoljna preporuka. Ne čeprkam po profilu pre nego što nekoga prihvatim. Za mene su svi ljudi OK dok se ne dokaže suprotno. U roku od minut stiže mi poruka:

„ti ili si stvarno lepa ili si samo fotogenična - dva razloga da se to utvrdi....ti odluči“

Stavila sam poruku u navodnike, da ne oskrnavim autorsko delo, ostalo je sve u originalu. Neću da komentarišem gramatiku, velika slova i slično, nije da ja baš ne grešim. Ono što mi je fascinantno je sloboda obraćanja. Nema uvoda, već samo neobično koncipirane rečenice koje bi, valjda, tebalo kod osobe kojoj su upućene da izazovu znatiželju, reakciju, šta li?

I izazvale su. Momentalno sam osobu svrstala u kategoriju krele i blokirala svaki dalji kontakt.

U neko ranije vreme (da baš ne zvučim kao neka baba) važila su drugačija pravila.Prilikom upoznavanja i prve komunikacije koristile su se danas gotovo izumrle reči i fraze kao „Zdravo, dobar dan, ja sam taj i taj/ta i ta.... Hteo/Htela sam da ti/Vam kažem/pitam.... Gotovo obavezno smo bili prisutni, hoću da kažem komunicirali smo uživo, oči u oči. Tu ništa nije moglo da se sakrije. U pogledu i stavu tela mnogo toga je već bilo rečeno. Danas kada smo svi u kontaktu i umreženi, komuniciramo preko uređaja samo rečima, a onda ni te reči ne koristimo kako treba. Koje su šanse da neko uspe da sa tako malo reči, ostavi tako loš utisak? Očito velike.

Zato, vodite računa kako komunicirate da ne dobijete znak i etiketu, jer tu vam ni horoskop neće pomoći. 

Autor: Stella Karl Ćosić

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: