Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Inspirativno  |  Priča o vodonoši i dve kofe

Inspirativno

Priča o vodonoši i dve kofe

03. 08. 2015. 19:08

Bio jednom jedan vodonoša koji je imao dve velike kofe, po jedna je visila na svakom kraju štapa, koji je svakog dana nosio preko vrata od izvora do kuće svog gospodara.

Jedna kofa imala je pukotinu, ali druga je bila savršena i uvek je isporučivala više vode gospodaru od kofe sa pukotinom koja je isporučivala samo pola. 
Tako je bilo svakog dana, pune dve godine. Naravno, savršena kofa bila je ponosna na svoje dostignuća jer je sjajno radila posao za koji je napravljena.

Ali, kofa sa pukotinom veoma sestidela svoje nesavršenosti i bilo joj je žao što je samo mogla da uradi pola od onoga za šta je napravljena. Ispucala kofa, posle dve godine ogorčeno se obratila svom vodonoši:

"Veoma se stidim sebe i želim da Vam se izvinim."
"Zašto?", upitao je. "Zašto se stidiš?"
"Za protekle dve godine, ja sam bila u stanju da isporučim samo pola mog pravog kapaciteta, jer je moja pukotina omogućavala da voda iscuri na putu do gospodara. Zbog te moje mane Vi niste radili svoj posao najbolje moguće, uprkos svom Vašem naporu."
Vodonoši je bilo žao stare napukle kofe i strastveno je rekao: "Kad budemo išli ka kući gospodara želim da primetiš prelepo cveće na putu."
Dok su išli uz brdo, stara napukla kofa gledala je kako sunce obasjava prelepo cveće koje raste na putu. Međutim, na kraju staze, ipak se osećala loše zato što je ponovo ispustila polovinu vode, tako da se opet izvinila vodonoši.
Vodonoša je rekao kofi "Da li si primetila da je bilo cveća samo na tvojoj strani staze, ali ne na strani druge kofe? To je zato što sam oduvek znao za tvoju manu i iskoristio je u dobre svrhe. Ja sam zasadio cveće na tvojoj strani staze i svakog dana kad smo se vraćali sa izvora, ti si ih zalivala. Više od dve godine ja kupim ovo prelepo cveće za dekoraciju stola mog gospodara. Da nisi bila takva kakva si, ja ne bih imao cveće za svog gospodara i ne bih ga obradovao svakog dana.''

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: