Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Inspirativno  |  Priča o ajkuli i preprekama

Inspirativno

Priča o ajkuli i preprekama

23. 07. 2015. 11:10

Ovo je priča koja će u potpunosti promeniti vaš pogled na prepreke.

Tokom jednog eksperimenta biolog je stavio ajkulu u veliki rezervoar, a zatim unutra pustio nekoliko manjih riba.
Kao što ste predpostavili, ajkula je brzo plivala i pojela svu ribu.
Biolog je zatim ubacio komad stakla u rezervoar, stvarajući dva odvojena dela unutar njega, tako da ajkula bude na jednoj strani, a u drugi deo ubacio je ponovo nekoliko manjih riba. Opet, ajkula je brzo napala. Ovaj put, međutim, ajkula je udarila u graničnik od stakla i odbila se. Ajkula je ponavljala ovo ponašanje svakih nekoliko minuta, ali bez uspeha. U međuvremenu, ribice su plivale nepovređene u drugom delui. Na kraju, nakon sat vremena bezuspešnog udaranja, ajkula je odustala.
Ovaj eksperiment je ponovljen nekoliko desetina puta u narednih nekoliko nedelja. Svaki put, ajkula je imala manje agresivan nastup i pravila je manje pokušaja da napadne ribu, dok se na kraju ajkula nije toliko umorila da je u potpunosti prestala da napada ribu. Biolog je zatim uklonio staklo koje je delilo rezervoar na dva dela, ali ajkula nije napadala. Ajkula je naučila da veruje da je barijera postojala između nje i riba, tako da je riba plivala gde god želi, bez rizika.

Mnogi će, nakon neuspeha i promašaja, odustati i prestati da pokušavaju da ostvare ono što žele. Kao ajkule u priči, ponekad verujemo da jer smo bili neuspešni u prošlosti da ćemo takvi biti i u budućnosti. Drugim rečima, mi nastavljamo da vidimo prepreku u našim glavama, čak i kada ''prava'' barijera ne postoji.

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: