Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Pravi tok

Blog

Pravi tok

12. 04. 2017. 10:46

Da li ste u stanju da se prepustite i prihvatite ono što jeste bez razmišljanja o onome što je moglo da bude i bez brige šta će biti?

Dugo nisam bila u stanju ni da čujem nekoga da mi izgovara da se opustim ili da ne brinem, moram da priznam. Šta da ne brinem i kako da se opustim kada me čeka toliko toga što mora da se uradi, baš na taj način i baš do tada. Prepuštanje neću ni da pominjem. Da se prepustim pa da izgubim kontrolu nad situacijom? Ne dolazi u obzir. Sve je moralo da bude po ček listi, radnički i udarnički. Ako ide super, ako ne ide, a ja još jače pritisnem. Šta bre neće ili ne može sad kad sam ja naumila?

Iskreno, svako ko je pokušao da mi proda priču o prepuštanju bio je etiketiran kao lenčuga ili lujka koja je pronašla izgovor za nerad i neodgovornost prema sebi i svom okruženju. Takve ljude, opuštene i prepuštene smatrala sam totalnim luzerima koji su skroz nesnađeni u ovom svetu i pronalaze izgovore za svoje neuspehe.

Istovremeno, zabrinutost i napetost postali su mi pokazatelji. Što sam bila zabrinutija i napetija, smatrala sam da stvari bolje držim pod kontrolom što mi je u prevodu značilo da je sve u redu. A nije bilo. Kako bi i bilo kada sam se borila sama sa sobom i iscrpljivala kao pastrmka koja pliva uzvodno. Samo što ja nisam pastrmka. Više sam som. Bila sam napeta kao luk pred ispaljivanje strele, ali luk se opusti kad odapne strelu. Ja ne. Ma taman posla. Opuštenost je za mene bila znak slabosti.

U poslednje vreme nešto se desilo. Kada sam napokon dala sebi dozvolu da malo oladim, da se sklonim sama sebi sa puta, stvari su počele da se odvijaju na drugačiji način. Što manje pritiskam, to lakše ide. Što se manje nerviram, to mi ljudi više izlaze u susret. Što više vremena odvajam za stvari u kojima uživam, to brže i kvalitetnije obavljam ono što je potrebno. Šta se tačno desilo ne znam da vam kažem. Ipak, od mene nećete čuti da treba da se opustite, prepustite i ne brinete, jer ako ste u fazi u kojoj sam ja bila, to će vas samo nervirati.

Reći ću vam samo da ako ikako možete, samo malo usporite i malo više osluškujete sebe i ugađate svojim potrebama. To je početak. Kada vam unutrašnji glas kaže odmori se, vi se odmorite. Kada vam kaže da vam se šeta ili igra, poslušajte. Jer kada se napokon povežemo sami sa sobom i naučimo da se slušamo, kao da odjednom uđemo u pravi tok bez otpora i napora koji nas vodi i nosi za naše najviše dobro.

Autor: Stella Karl Ćosić     

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: