Motiv tim

"Snovi postaju stvarnost kada znate šta stvarno želite"
Naslovna  |  Blog  |  Moć proročanstva

Blog

Moć proročanstva

29. 11. 2016. 09:02

Da li ste nekada pomislili ili izgovorili ovako nešto? „Mogu li ja išta stvarno da promenim? Što uopšte da pokušavam kada znam da nije realno i da neću uspeti? Kao da bilo šta zavisi od mene. Toliko puta sam htela nešto da promenim pa se ništa nije desilo.“ Ili možda ovo? „Moram da radim ovde jer nemam izbora.“

"Iako ovo ne volim i grozno mi je na poslu, moram da ostanem, šta ću.“ Ili ne daj bože ovo? „Jedva čekam penziju da se odmorim kao čovek i napokon počnem da uživam u stvarima koje volim.“ Ili možda ovo? „Ma ne mogu da skinem kilograme. To je nama u genima. Ja realno ništa i ne jedem ali sve mi se lepi, čak i kad popijem vodu.“ Dobro, možda baš nikada niste izgovorili ili pomislili nešto od navedenog. A da li ste možda ipak nekada pomislili ovako nešto? „Ja evo ne znam šta bih htela. Da znam, ja bih to i uradila, ali nemam ni želju ni ideju, ne znam odakle da krenem. Nemam nikakav cilj. Ciljevi me opterećuju. Šta ako ih ne ostvarim?“

Moć misli veća je nego što možete da predpostavite. Zašto? Zato što misli utiču na emocije, emocije na ponašanje, a ponašanje na rezultate. Kakve su nam misli takav nam je život, poznata je izreka oca Tadeja. Ne radi se o tome da imamo sposobnosti predviđanja da znamo unapred šta će nam se desiti, već se radi o jednom obrnutom procesu – mi svojim mislima projektujemo šta će nam se desiti. Kada se tome doda činjenica da ogromne količine misli nismo ni svesni, može nam se učiniti da sve sile rade protiv nas, a u stvari, sami radimo protiv sebe.

Evo plastičnog primera koji vam se sigurno bar nekada desio. Bila vam je slava ili neki rođendan. Iako ste delili kolače na sve strane, ostalo je malo vaših omiljenih u frižideru. Duboka noć, vreme da se spava, ali jedan tanani glas u vašoj glavi podseća i nutka. „Uzmi, da se ne baci. Samo jedno parče. Šta ima veze, od sutra ćeš voditi računa.“ Mmmm, već osećate taj divan ukus kolača u ustima iako su još u frižideru i nesvesno, kao da vas vuče magnet, kao po komandi (što naše misli u stvari i jesu) ustajete, uzimate kolač i jedete. Posledice neće biti vidljive istog trena ali kumulativni efekat ovakvog razmišljanja uskoro će postati očigledan.

Ko je kriv? Frižider što se otvara bez tajne šifre? Gosti što nisu sve pojeli? Vaš talenat da napravite tako neodoljive kolače? Ništa više vam ne pada na pamet?

Osvrnite se na ovu godinu na izmaku. Ima li nešto što vam se ne dopada, neki rezultat sa kojim niste zadovoljni, nešto što biste voleli da je drugačije? Počnite odatle. Odmotajte klupko. Proverite kakve misli stoje iza vaših „rezultata“. Možete to i sami, a možete i sa nama na radionici „Pripremite se za najbolju godinu do sada“ koja će se održati 17. decembra u Beogradu. Neka ovaj put vaše misli rade za vas. Prijavite se već danas na office@motivtim.org.

 

Autor: Stella Karl Ćosić    

Programe vode sertifikovani koučevi i treneri: